Select Page

Zdravo, moje ime je Krištof. Kot predsednik šolske skupnosti Osnovne šole Simona Jenka Kranj bi ti o današnjem svetovnem dnevu človekovih pravic raje pripovedoval v živo, vendar se boš moral zadovoljiti s tem člankom. Vabim te, da nadaljuješ z branjem, saj je to edini način, da izveš nekaj novega.

Svetovni dan človekovih pravic praznujemo 10. decembra. Na ta dan leta 1948 je bila sprejeta Splošna deklaracija človekovih pravic. Omenjena deklaracija pomeni priznanje temelja svobode, pravičnosti in miru na svetu. Deklaracija vsebuje mnogo načel in zakonov obnašanja ter ravnanja ljudi do sočloveka. Zakoni niso zgolj moralna pravila temveč obvezno ravnanje, ki je ob kršitvi kaznovano.

V današnjem svetu so človekove pravice kršene vsakodnevno, kar ni prav. Ti, ki bereš ta članek, kot zrel odrasel človek, nedolžen otrok ali 14-letni najstnik kot jaz, lahko kršiš človekove pravice ali pa si žrtev kršitve. Po svetu ljudje živijo v vojnah, bežijo pred lakoto in nasiljem, nimajo dostopa do vode, zdravil in strehe nad glavo. Kršenje človekovih pravic se dogaja TUKAJ in ZDAJ! Nasilja v družinah, na ulicah in na spletu je vedno več. Nasilje se izvaja nad ženskami, otroki, starejšimi, nad »drugačnimi«. Kakršnokoli nasilje je nedopustno! Vsak ima pravico živeti v miru in v okolju, kjer lahko izrazi svoje potrebe in potenciale. 

Poznaš svoje pravice? Jih znaš našteti? Ali jih v upoštevaš v svojem odnosu do drugih? Velikokrat se nam, da sami ne moremo storiti premika na bolje, pa vendar vsako naše dejanje šteje. Bodimo dobri drug do drugega in v ljudeh iščimo dobro. Podarimo del sebe za boljši svet! Naj nas te misli vodijo v prihajajočih praznikih.

Za konec pa bi te rad seznanil še s pesmima Michaela Jacksona, ki odlično povzemata današnjo temo. Leta 1988 je izdal pesem z naslovom Man In The Mirror, besedilo pa pravi:

»I’m gonna make a change / For once in my life / It’s gonna feel real good / Gonna make a difference / Gonna make it right«

Leta 1991 pa še Heal The World:

»Heal the world / Make it a better place / For you and for me, and the entire human race / There are people dying / If you care enough for the living / Make a better place for you and for me«

Upam, da si z užitkom prebral moj članek, če pa želiš izvedeti še kakšno informacijo o človekovih pravicah, pa me na šolskem hodniku le pocukaj za rokav.

Krištof Markun, 9. a, predsednik šolske skupnosti