Select Page

Učilnica na prostem

Čemu služi

Nova pridobitev OŠ Simona Jenka Kranj je učilnica na prostem. Odpira svet dogodivščin in zakladnico znanja za vse nadobudne učence, učenke ter njihove učitelje in učiteljice. Predavateljem ponuja povsem nov šolski kompleks, nudi inovativne ideje za boljše načine poučevanja. Učencem ponuja zadostno mero svežega zraka ter pogled na zunanji svet ob pridobivanju novega znanja. Učitelji naravovarstvenih predmetov ter predmetov z možnostjo izvajanja poskusov v učnem procesu imajo sedaj možnost opazovati manjše organizme od blizu in daleč ter za namene poučevanja uporabiti predmete iz bližnje okolice. To nas uči inovativnosti, iznajdljivosti ter ožjega stika z naravo. Kadar pa je ne bodo uporabljali učenci ali učitelji, takrat bo dom mnogim manjšim prebivalcem oziroma počivališče meščanom, mesta Kranj. Ti si bodo na njej lahko privoščili vdih svežega zraka ter trenutek miru.

Lega in oprema

Učilnica leži na šolskem travniku nasproti igrišča. Obdajata jo OŠ Simona Jenka Kranj, okoliška cesta, stanovanjsko naselje ter nekaj rastlinja. Leži na dokaj sončnem mestu. Za obrambo pred vremenom je na štirih kovinskih palicah pripet baldahin (streha), ki se razpenja čez celoten prostor. Učilnico obdajajo še tri ožje plate, namenjene prikritem pogledu. Posuta je s peskom in malce debelejšo žagovino. Okoli poteka neprekinjena pritlična ograja narejena iz lesa. Ena izmed plat se drži bližnjega drevesa z verigo. Na pesku stojita dve okrogli leseni klopi ter mizi.

Učilnica na prostem, mediji in čas

Šolsko pridobitev so omenili tudi v časopisu Vodovodni stolp.  V njem je učilnica opisana na krajši način in z nazorno izkazanim razlogom za gradnjo. V članku se predstavi tudi nova ravnateljica šole, katera je pripomogla k izgradnji.

»Po dolgem pričakovanju je učilnica naposled le končana. Delo je bilo dolgo, prostor pa je bilo potrebno skrbno načrtovati. Verjamem, da bo šoli in okolici prinašala dobrobit in je bila zgrajena s tistim pravim pomenom, smislom.«

Skrbimo za boljši svet

Naslov članka je »pridobiti znanje, najboljše spoznanje«, znanje pa je naša največja vrlina, modrost, ki jo pridobivamo skozi življenje. Vse, kar se bomo v življenju naučili, nam bo pomagalo stopati po prihodnjih poteh. Kar bomo znali in vedeli, bomo lahko uporabili in s tem krojili boljši svet. Učilnica na prostem nam bo pomagala osvojiti del zakladnice znanja, katerega bomo skozi življenje le še dograjevali. Kakor se učimo iz knjig, nas bo učila narava, ki obdaja učilnico in svet okoli nas. Ob opazovanju manjših organizmov se nam bo utrnilo novo spoznanje in s tem razširilo naše obzorje.

Atena Sušnik, 8. a