Select Page

V sredo, 1. 6., smo na Osnovni šoli Simona Jenka Kranj imeli predajo ključa. Predaja ključa je v običaju že dolgo let. Lansko leto osmošolci žal niso imeli sreče, da bi tekmovali v športnih igrah in kvizu, ki jih je pripravil pretekli zmagovalni razred. Že zelo dolgo časa je bil zmagovalec B razred, a ta dan se je to spremenilo. Igre so se začele ob 13. uri na igrišču za šolo, vsak razred pa je izbral eno dekle in enega fanta. Začeli so s športnimi igrami. Pri prvi igri so fantje morali dati ročaj žlice v usta in v izdolbino žlice postaviti žogico. Nato so morali čim hitreje prehoditi določeno razdaljo in dati žogico dekletom na drugi strani, one pa so morale narediti enako. Če je žogica padla na tla, so jo morali pobrati in začeti znova. 8. a je dobil pri tej igri največ točk.

Pri drugi igri je bilo zelo pomembno timsko delo. Fantje so morali prijeti dekletove noge in jo »peljati« okoli stožcev. Po domače, vozila sta »šajtrgo«. Tudi pri tej igri je 8. a dobil največ točk.

Največ točk je pri tretji igri dobil8. b. Vsak par iz razreda si je podajal vodni balonček in tistemu, ki je zadnji padel na tla, je zmagal.

Pri četrti igri pa so imeli rokometno žogo med srednjim delom telesa in hodili naprej, da so lahko dobili balon, ki so ga morali prinesti nazaj enako kot rokometno žogo. Če sta jim žoga ali balon padla na tla, so morali iti od začetka. Ko so z balonom prišli na drugo stran, so ga morali počiti brez rok ali nog, pri tej igri je 8. b dobil največ točk. Zadnja igra je bila pisana atletom na kožo, saj je bilo veliko teka. Na eni strani so bili fantje in na drugi dekleta. Fantje so začeli tko, da so v kozarček zajeli vodo iz vedra, jo nesli na drugo stran in zlili vodo v plastenko, nato so šle po vodo dekleta in jo zlile v plastenko. Cilj naloge je bil, da so v plastenko nalili čim več vode. Pri tej igri je zmagal 8. c razred. Pri športnih igrah se je najbolje odrezal 8. b razred.

Po športih igrah se je začel kviz. Odgovarjali so na 10 vprašanj in enkrat so lahko uporabili pomoč učitelja in enkrat pomoč razreda. Najprej so morali našteti odvisnike. Vsak odvisnik se je štel 0,5 točke in 8. a razredu je šlo najbolje. Nato so poimenovali kemijske elemente in 8. c in 8. a sta dobila pet točk, 8. b pa je dobil štiri točke. Za tem so napisali reforme, ki jih je uvedla Marija Terezija, tukaj je 8. b dobil največ točk. Pri geografski nalogi pa so morali poimenovati glavna mesta evropskih držav, 8. a je dobil največ točk. Peto vprašanje je bilo zelo zahtevno, saj so morali napisati odgovor, kolikokrat je bil čokoladni namaz za zajtrk v tem šolskem letu. Pri tem vprašanju je točko dobil samo 8. c razred. Eno izmed vprašanj je bilo tudi, katera je naša najvišja učiteljica in koliko je visoka. 8. a in 8. b sta odgovorila pravilno in 8. b je tudi napisal pravilno višino, 8. c pa je tukaj ostal brez točke. Pri naslednjem vprašanju se je videlo, ali učenci 8. razredov obiskujejo dopolnilni pouk matematike, saj je bilo vprašanje, kdaj je dopolnilni pouk matematike. Vsi trije razredi so odgovorili pravilno. Pri osmem vprašanju so morali napisati imena naših dveh hišnikov. Pri tem vprašanju so nekateri uporabili pomoč učiteljice. Vsi trije razredi so ponovno dobili vse točke. Naslednje vprašanje je bilo, kaj je letošnja tema na valeti. Samo 8. b je na to vprašanje odgovoril narobe. Zadnje vprašanje je bilo, koliko kuharjev/kuharic imamo na šoli. Najbolj se je pravilnemu odgovoru približal 8. a, zato je tudi dobil točko. To je bilo zadnje vprašanje kviza in čez nekaj minut smo izvedeli zmagovalca. Na tretjem mestu je 8. b, dosegli so 26,5 točk. Drugo mesto je pripadalo 8. c s, dobili so 27,5 točk. Na prvem mestu je bil 8. a z zmagovalnimi 28 točkami. 8. a je zato dobil ključ, ki ga bo do naslednjega leta hranil. S tem se je predaja ključa končala do naslednjega leta.

Angela Hribar, 8. a